Historie

HISTORIE

MØBLER FRA ROVDE - ET STYKKE HISTORIE

Rovde Møbelfabrikk AS ble skipet 8. februar 1939. Dette var det første aksjeselskapet i det som da het Rovde kommune. Det var brødrene Ola og Peder Vedeld som var initiativtakerne til å starte Rovde Møbelfabrikk AS.


Hovedproduksjonen var i starten soveromsmøbler og spisestuemøbler. Fra 1952 ble mer og mer av produksjonen rettet mot skoleinventar som skrivepulter og kateter. På det meste var 2/3 av produksjonen i dette segmentet. På slutten av 1960- tallet stagnerte leveransene av skoleinventar, og fabrikken var da i noen år innom dørbladproduksjon og panelproduksjon. I 1972 ble det inngått avtale om levering av innredning til lystbåter hos Selje Bruk AS. Innredningen til Saga boat ble i ca. 25 år en av grunnpilarene for fabrikkdriften på Rovde.


I februar 1984 brant hele fabrikkbygningen på Rovde ned. Det ble omgående satt i gang arbeid med å gjenreise fabrikken, og allerede i november samme år flyttet de inn i den nye fabrikkbygningen. I 1986 ble den første datastyrte fresen innkjøpt, og det var den største enkeltinvesteringen som noen gang var blitt gjort. I 1987 ble det også investert i DAK/DAP- utstyr. Bedriften på Rovde var en av de første i landet som hadde dette utstyret.


Ut over 1990-tallet ble mer og mer av produksjonen rettet mot platemøbelproduksjon, og da særlig mot skipsindustrien. Datafresene ble etterhvert hovedmaskinene i produksjonen, og det ble kjøpt inn to datafreser til. I tillegg ble det ut på 2000-tallet kjøpt inn datastyrt platesag. På det meste var det over 30 ansatte på fabrikken, og det ble omsatt for godt over 30 millioner i året.


Den store nedgangen kom i 2009, da mye av møbelproduksjonen til skip ble flyttet til utlandet. Strukturendringer og nedbemanning preget møbelfabrikken på Rovde i flere år, og nye veier ble førsøkt gått. Etter nedgangen tok Rovdefjord AS en periode over den tradisjonsrike bedriften, før

ROVDE MØBEL & DESIGN AS ble skipet og tok over fabrikklokalene i 2016.


ROVDE MØBEL & DESIGN AS tilpasser seg tiden og markedet, og etter lang erfaring med skipsinteriør, satser vi videre på moderne båtinnredning.

Vi tar i tillegg bedriften et skritt videre, og produserer i dag også garderobeløsninger, benkeplater og kundetilpasset interiør.


Vi ser at det fortsatt finnes et marked for møbler fra Rovde, og at møbeldriften som har vært på Rovde i 80 år kan fortsette.

HISTORIEN GJENNOM BILDER

Her vises et utvalg bilder fra den lange og rikholdige møbelhistorien på Rovde. Trykk på bildet, så vises det større.

ROVDE MØBEL & DESIGN AS

Rovdestranda 676

6141 Rovde

Org.nr.: 916915284

KONTAKT OSS

Tlf: 958 38 782

E-post: post@rovdemobel.no